fredag, november 20, 2009

Surdegsbröd.

Jag bakade bröd med hjälp av Tim och Mirjam här om dagen för att ge till Anna som födelsedagsfrukost igår.
Det var ett lätt lantbröd vi gjorde då som blev riktigt lyckat och lätt att göra. Jag äter en bit nu och tycker att det alls inte var så tokigt att baka bröd. Något som är ganska nytt för mig.
Tim och jag kom fram till att vi nog aldrig har bakat bröd men recept kan vi läsa och det gick ju, som skrivet, fint.

Idag ska jag utmana mig. Jag ska baka (finskt) surdegsbröd. Surdegsbröd ska jäsa i timmar och det tar mer än två dagar innan det är helt klart, lite beroende på hur lång tid man låter brödet jäsa. Lite jäst med massa massa mjöl.
Då jag fortfarande sitter i pyjamas och inte tycker om vädret därute har jag bytt det grova rågmjölet mot fint rågmjöl. Jag hoppas det går lika bra. Annars kan jag väl alltid skylla på att det är min första gång.
Jag började nyss. Just nu väntar jag i tio minuter på att vatten, jäst och salt ska gossa ihop sig lite. Därefter kommer hälften av mjölet i och första jäsningen börjar. Jäsningstid: 12-24 timmar. Nästa jästid efter ha lagt till lite mer mjöl är lika lång. Det ska jäsa en omgång till men då bara tre timmar.
När bördet sen har varit i ugnen i lite över en timme så är det bara att låta bördet mogna i två dygn. Sen får man äta det. I parktiken betyder det här att jag har nybakt bröd om fyra dagar ungefär.
Det är väl en av anledningarna man heldre köper surdegsbröd, men jag ska göra ett vettigt försökt på det hela i alla fall. Min recention av brödet kommer om fyra dagar. Håll tummarna.

Inga kommentarer: